De zakelijke jaarwisseling begint nu

24 november 2016

Happy New Year! Deze gelukwens lijkt wat vroeg. Maar het einde van het jaar komt in zicht, sneller dan je denkt. Hoe sluit je als zzp’er het jaar goed af en start je vol goede moed en nieuwe ideeën 2017? Wij geven 6 tips.

1. Breng je financiële administratie op orde
Heb je al je facturen van de door jou geleverde diensten of producten in 2016 verstuurd? Zijn alle inkomende facturen geboekt in 2016? Heb je al naar de afschrijvingen van bijvoorbeeld jouw werklaptop gekeken? De jaarafsluiting van je balansen en winst- en verliesrekeningen doe je met de hulp van een boekhouder, die ook alle voordeelregels zoals de ondernemersaftrek en andere fiscale voordelen kent.

2. Kijk kritisch naar jouw zakelijke kosten
Is je administratie op orde, dan heb je als het goed is ook goed inzicht in jouw eigen uitgaven. Bekijk deze kritisch, zodat je deze indien nodig voor volgend jaar tijdig kunt aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan de vaste telefoonlijn; heb je die echt nodig? Zie je dat je in 2016 veel hebt uitgegeven aan verschillende flexplekken? Dan is het misschien een goed idee om volgend jaar kantoorruimte te huren. Kun je goedkopere verzekeringen vinden? Of bepaalde privékosten zakelijk doorvoeren omdat je veel thuis werkt?

3. Plan koffieafspraken voor januari 2017
Het lijkt wat vroeg, maar met alle feestdagen voor de deur is het slim om nu klantafspraken voor begin januari te maken. Samen maak je plannen voor jullie samenwerking in het nieuwe jaar. Kom met frisse ideeën! En: benader eens nieuwe opdrachtgevers of potentiële klanten. Zij hebben in het nieuwe jaar nieuwe budgetten te besteden; wie weet neem jij net op het juiste moment contact op!

4. Organiseer 1-op-1-eindejaarsborrels met jouw grootste klanten
Natuurlijk organiseert ieder groot bedrijf een gezellig kerstfeest voor alle werknemers. Maar ben je zelfstandig ondernemer of freelancer, dan mis je die bedrijfskerstborrels. Nodig daarom jouw grootste klanten uit voor een lekker glas wijn half december. Dit doe je niet om direct nieuwe business binnen te halen, maar om te proosten op de succesvolle samenwerking van het afgelopen jaar. Je kunt aan het einde natuurlijk wel die koffieafspraak voor 2017 plannen.

5. Maak bedrijfsplannen voor volgend jaar
Nieuwjaarsresoluties, je houdt je er meestal niet aan. Maar het kan geen kwaad om een paar doelen op werkgebied voor jezelf te stellen voor 2017. Zo blijf je jezelf uitdagen: zet jouw droomklanten of opdrachtgevers eens op een rijtje (en benader hen volgend jaar met een goed idee), bedenk originele nieuwe samenwerkingen (werk eens op basis van ruilen bijvoorbeeld), probeer eens een paar weken in het buitenland te werken, noem maar op! Zo krijg je helemaal zin in 2017.

6. Bedank jouw relaties
Hoewel je als zzp’er en freelancer naar een kerstpakket kan fluiten, is het een goed idee om jouw relaties te bedanken. Dat hoeft echt niet met een groots pakket. Al is het een handgeschreven kaart, een fles goede port of een andere kleine attentie. Zonder belangrijke opdrachtgevers en leveranciers had je 2016 niet zo mooi kunnen beleven – en op naar een fijne samenwerking in 2017!

Sofie Vermooten

Sofie Vermooten deed na haar studie Journalistek ruim vijf jaar ervaring op in de Nederlandse bladenwereld als redacteur en projectmanager. Sinds begin 2016 reist en werkt zij – onder de naam Something Somewhere – als digital nomad door heel Europa. Samen met haar vriend creëert ze al rondreizend (digitale) content voor o.a. magazines, websites, bedrijven en reclamebureaus, in Nederland en daarbuiten. Voor Pay2Day blogt Sofie over deze manier van flexibel werken, deelt ze haar ervaringen met locatie-onafhankelijk werken en geeft ze graag praktische tips aan (reizende) freelancers.


Lees onze blog

Hoe goed kun jij hosselen?


24 jan 2017

Ben je freelancer, seizoenwerker, interimmer, ondernemer of zzp’er? Verwijder die functietitel dan maar snel van LinkedIn. Hosselen is het flexwerken anno 2017.    


Geen werklust? Daar is een app voor


10 jan 2017

Ben jij na de feestelijke decembermaand ook weer vol goede moed aan de slag gegaan? Ik geef je geen ongelijk. Een beetje structuur na die drukke weken kan geen kwaad. Helaas hou ik het euforische gevoel van een nieuw jaar nooit lang vast. Het voelt toch al gauw weer als een gewone (grijze) doordeweekse dag. Ter vergelijking: op 2 januari sprong ik enthousiast uit bed en werd ik overspoeld door concentratie. Vanochtend stapte ik bijna drie kwartier later uit bed dan gepland en heb ik het afgelopen uur al zo’n vijf keer totaal onnodig mijn telefoon gepakt. Nu ben ik vast niet de enige (althans, dat hoop ik) die kampt met wisselingen in mijn werklust. Ik heb gewoon niet altijd even veel zin, energie of inspiratie.


Netwerken met een gouden randje


21 dec 2016

Of je nu zelfstandig ondernemer bent, freelancer of zakenman in loondienst: netwerken is cruciaal. Bij Pay2day doen we dat graag. Natuurlijk omdat het zakelijk interessant is, maar ook omdat we anderen kunnen helpen. Het basisidee van netwerken is elkaar verder helpen. Door ideeën, contacten of ervaringen te delen of door samen te sparren tijdens een borrel of brainstorm. Iets dat ik altijd graag doe. Want niet alleen houd ik er zelf interessante contacten aan over, ook kan ik met mijn ervaringen in de flexwerkbranche andere ondernemers, start-ups en bedrijven ondersteunen in hun groei. Daarnaast levert het netwerken dikwijls nieuwe klanten op. Een klassieke win-winsituatie dus, dat netwerken.


Klaar voor de feestdagen?


15 dec 2016

De kerststol is gekocht, evenals de kalkoen voor het familiediner. Maar ben je zakelijk ook helemaal klaar voor de kerst? Met deze last-minute checklist zorg je ervoor dat je optimaal van de kerstdagen kunt genieten. Check #1: Staat er online content klaar voor de kerstdagen? Of je nu als bedrijf of zzp’er online actief bent op Facebook, Twitter en Instagram of via een eigen website content verspreidt: tijdens de kerstdagen kun je niet offline gaan. Maar dat wil je wel natuurlijk, lekker de voetjes omhoog en tijd besteden aan familie en vrienden. Zorg er dus voor dat je aan Kerstmis gerelateerde online content inplant, zodat je ook tijdens de feestdagen jouw klanten of mogelijke nieuwe opdrachtgevers inspireert. Zo ontstaat er geen gat in jouw contentkalender.


Pas op voor de vervelingsziekte


8 dec 2016

Vorige week was het weer zo'n dag. Een dag waarvan je op voorhand weet dat alles nét anders loopt dan je gepland had. Zo’n dag waarop eigenlijk gewoon alles mislukt. Je kunt je niet concentreren, je verveelt je en alle virtuele updates van je vrienden heb je al drie keer voorbij zien komen. Die dagen hebben we allemaal weleens. Maar sommigen van ons ervaren dit elke dag. En dat is geen pretje. Eigenlijk heb je dan last van een omgekeerde burn-out. Je neemt niet te veel hooi op je vork, maar juist veel te weinig. Diagnose? Een bore-out. Nu hoor ik je denken ‘maar je af en toe vervelen is toch niet zo erg?’ Dat dacht ik ook. Maar iemand met die pittige vervelingsziekte ervaart dezelfde symptomen als iemand met een burn-out. Denk aan slapeloosheid, irritaties, lusteloosheid en een laag zelfbeeld.


De zakelijke jaarwisseling begint nu


24 nov 2016

Happy New Year! Deze gelukwens lijkt wat vroeg. Maar het einde van het jaar komt in zicht, sneller dan je denkt. Hoe sluit je als zzp’er het jaar goed af en start je vol goede moed en nieuwe ideeën 2017? Wij geven 6 tips. 1. Breng je financiële administratie op orde Heb je al je facturen van de door jou geleverde diensten of producten in 2016 verstuurd? Zijn alle inkomende facturen geboekt in 2016? Heb je al naar de afschrijvingen van bijvoorbeeld jouw werklaptop gekeken? De jaarafsluiting van je balansen en winst- en verliesrekeningen doe je met de hulp van een boekhouder, die ook alle voordeelregels zoals de ondernemersaftrek en andere fiscale voordelen kent.


Menu