Hoe goed kun jij hosselen?

24 januari 2017

Ben je freelancer, seizoenwerker, interimmer, ondernemer of zzp’er? Verwijder die functietitel dan maar snel van LinkedIn. Hosselen is het flexwerken anno 2017.

 

 

Nog niet eerder van hosselen als flexwerkvariant gehoord? Ik eerlijk gezegd ook niet, totdat ik dit leuke artikel las van Anne Corré voor het NRC. Zij bezocht ‘Skills for the next economy’. Een inspirerende reeks avonden in Amsterdam waarbij experts en ervaringsdeskundigen de koppen bij elkaar steken over dé vaardigheden van de toekomst. Want, aldus de organisatoren, ‘de next economy komt er aan. Duurzaam, vol met data en met dagelijks nieuwe technologie’. En: een steeds flexibelere arbeidsmarkt. Daar passen nieuwe skills bij, met interessante namen als hosselen, karma management, cherry picking en tinkering.

Illegaal geld sprokkelen
Over dat hosselen gesproken. Denk je aan illegaal geld bij elkaar sprokkelen op straat of zie je een foute film over de onderwereld voor je? Niets is minder waar. De Van Dale beschrijft het als ‘geld verdienen met een bijbaan, los werk of een incidenteel handeltje’. Ik zie hosselen echt als dé nieuwste term in flexwerken. Ben je graphic designer, maar ook een aantal avonden per week sportleraar? Heb je een eigen bedrijf, maar ben je daarnaast ook twee dagen vast in dienst? Als hosselaar beperk je niet tot één baan bij één werkgever, maar genereer je met meerdere banen, projecten, ondernemingen of talenten voldoende inkomsten om prettig te kunnen leven. Je hebt verschillende creatieve pannetjes op het vuur, bent ondernemend, ziet kansen. Zo tover je de onzekere basis van het flexibele werken om tot een zeker bestaan.

Hulp voor hosselaars
Payday staat hosselaars graag bij. Met hun salarisadministratie bijvoorbeeld. Want je kunt je voorstellen dat met veel lopende projecten voor meerdere werkgevers, het papierwerk aan de achterkant ook oploopt. Waar hosselaars werken voor verschillende opdrachtgevers, zorg ik er met mijn team voor dat de hosselaar op papier slechts één werkgever heeft. Zo wordt bijvoorbeeld de loonheffingskorting aan Pay2day toegekend en bepaalt de hosselaar zelf welk prijskaartje er aan zijn diensten hangt. Lijkt het hosselen jou wel wat? Lees hier enkele praktische beginnerstips van Jeanine Schreurs, auteur van het boek Ga hosselen – Geld verdienen door ondernemend te leven. En: neem eens contact met ons op. Wij faciliteren graag alle administratieve zaken, zodat jij je op je werk kunt richten.

Hosselen is voor iedereen
Anne Corré schrijft in haar stuk: ‘Of je nu gedwongen zelfstandig werkt of niet, en of je nu een creatieve millennial of een werkloos geraakte 55-plusser bent: iedere ondernemer kan zijn voordeel doen met kunst van het hosselen.’ Oftewel: hosselen is voor iedereen. En in een veranderende maatschappij als de onze, waarin digitalisering en automatisering zorgen voor minder vaste banen, is het hosselen een interessante vaardigheid om onder de knie te krijgen. Het mooie van hosselen, flexwerken, freelancen of welk label je hier ook aan plakt: iedereen kan het, op zijn eigen manier. Je hosselt zo veel en zo vaak als je zelf wilt, of zo veel als dat je financieel nodig hebt. Happy hustling!

Rob Stelte

Rob Stelte is managing partner van Pay2Day. Hij heeft zich gespecialiseerd in flexibele arbeid. "Het allerbelangrijkste van werk is dat je het met plezier doet. Ik zorg dat ik mijn doelgroep zo goed mogelijk kan informeren, want de markt verandert continue. "


Lees onze blog

Hoe goed kun jij hosselen?


24 jan 2017

Ben je freelancer, seizoenwerker, interimmer, ondernemer of zzp’er? Verwijder die functietitel dan maar snel van LinkedIn. Hosselen is het flexwerken anno 2017.    


Geen werklust? Daar is een app voor


10 jan 2017

Ben jij na de feestelijke decembermaand ook weer vol goede moed aan de slag gegaan? Ik geef je geen ongelijk. Een beetje structuur na die drukke weken kan geen kwaad. Helaas hou ik het euforische gevoel van een nieuw jaar nooit lang vast. Het voelt toch al gauw weer als een gewone (grijze) doordeweekse dag. Ter vergelijking: op 2 januari sprong ik enthousiast uit bed en werd ik overspoeld door concentratie. Vanochtend stapte ik bijna drie kwartier later uit bed dan gepland en heb ik het afgelopen uur al zo’n vijf keer totaal onnodig mijn telefoon gepakt. Nu ben ik vast niet de enige (althans, dat hoop ik) die kampt met wisselingen in mijn werklust. Ik heb gewoon niet altijd even veel zin, energie of inspiratie.


Netwerken met een gouden randje


21 dec 2016

Of je nu zelfstandig ondernemer bent, freelancer of zakenman in loondienst: netwerken is cruciaal. Bij Pay2day doen we dat graag. Natuurlijk omdat het zakelijk interessant is, maar ook omdat we anderen kunnen helpen. Het basisidee van netwerken is elkaar verder helpen. Door ideeën, contacten of ervaringen te delen of door samen te sparren tijdens een borrel of brainstorm. Iets dat ik altijd graag doe. Want niet alleen houd ik er zelf interessante contacten aan over, ook kan ik met mijn ervaringen in de flexwerkbranche andere ondernemers, start-ups en bedrijven ondersteunen in hun groei. Daarnaast levert het netwerken dikwijls nieuwe klanten op. Een klassieke win-winsituatie dus, dat netwerken.


Klaar voor de feestdagen?


15 dec 2016

De kerststol is gekocht, evenals de kalkoen voor het familiediner. Maar ben je zakelijk ook helemaal klaar voor de kerst? Met deze last-minute checklist zorg je ervoor dat je optimaal van de kerstdagen kunt genieten. Check #1: Staat er online content klaar voor de kerstdagen? Of je nu als bedrijf of zzp’er online actief bent op Facebook, Twitter en Instagram of via een eigen website content verspreidt: tijdens de kerstdagen kun je niet offline gaan. Maar dat wil je wel natuurlijk, lekker de voetjes omhoog en tijd besteden aan familie en vrienden. Zorg er dus voor dat je aan Kerstmis gerelateerde online content inplant, zodat je ook tijdens de feestdagen jouw klanten of mogelijke nieuwe opdrachtgevers inspireert. Zo ontstaat er geen gat in jouw contentkalender.


Pas op voor de vervelingsziekte


8 dec 2016

Vorige week was het weer zo'n dag. Een dag waarvan je op voorhand weet dat alles nét anders loopt dan je gepland had. Zo’n dag waarop eigenlijk gewoon alles mislukt. Je kunt je niet concentreren, je verveelt je en alle virtuele updates van je vrienden heb je al drie keer voorbij zien komen. Die dagen hebben we allemaal weleens. Maar sommigen van ons ervaren dit elke dag. En dat is geen pretje. Eigenlijk heb je dan last van een omgekeerde burn-out. Je neemt niet te veel hooi op je vork, maar juist veel te weinig. Diagnose? Een bore-out. Nu hoor ik je denken ‘maar je af en toe vervelen is toch niet zo erg?’ Dat dacht ik ook. Maar iemand met die pittige vervelingsziekte ervaart dezelfde symptomen als iemand met een burn-out. Denk aan slapeloosheid, irritaties, lusteloosheid en een laag zelfbeeld.


De zakelijke jaarwisseling begint nu


24 nov 2016

Happy New Year! Deze gelukwens lijkt wat vroeg. Maar het einde van het jaar komt in zicht, sneller dan je denkt. Hoe sluit je als zzp’er het jaar goed af en start je vol goede moed en nieuwe ideeën 2017? Wij geven 6 tips. 1. Breng je financiële administratie op orde Heb je al je facturen van de door jou geleverde diensten of producten in 2016 verstuurd? Zijn alle inkomende facturen geboekt in 2016? Heb je al naar de afschrijvingen van bijvoorbeeld jouw werklaptop gekeken? De jaarafsluiting van je balansen en winst- en verliesrekeningen doe je met de hulp van een boekhouder, die ook alle voordeelregels zoals de ondernemersaftrek en andere fiscale voordelen kent.


Menu