Klaar voor de feestdagen?

15 december 2016

De kerststol is gekocht, evenals de kalkoen voor het familiediner. Maar ben je zakelijk ook helemaal klaar voor de kerst? Met deze last-minute checklist zorg je ervoor dat je optimaal van de kerstdagen kunt genieten.

Check #1: Staat er online content klaar voor de kerstdagen?

Of je nu als bedrijf of zzp’er online actief bent op Facebook, Twitter en Instagram of via een eigen website content verspreidt: tijdens de kerstdagen kun je niet offline gaan. Maar dat wil je wel natuurlijk, lekker de voetjes omhoog en tijd besteden aan familie en vrienden. Zorg er dus voor dat je aan Kerstmis gerelateerde online content inplant, zodat je ook tijdens de feestdagen jouw klanten of mogelijke nieuwe opdrachtgevers inspireert. Zo ontstaat er geen gat in jouw contentkalender.

 

Check #2: Straal je zakelijk een feestelijke sfeer uit?

Over die ingeplande online content giet je idealiter ook een kerstsausje. Denk aan een speciale kerstaanbieding of -actie voor jouw klanten die enkel tijdens de kerstdagen – of tot en met de jaarwisseling – te bestellen is. Adverteer je op Facebook of gebruik je hiervoor e-mailmarketing? Hier vind je mooie gratis beeldbankfoto’s die je voor deze uitingen in kunt zetten. Ook te gebruiken voor de headers van jouw website en social media kanalen, die je zo tijdelijk een feestelijke look & feel geeft.

Check #3: Is iedereen op de hoogte van jouw afwezigheid?

Heb je een eigen zaak of winkel, informeer jouw klanten tijdig over de aangepaste openingstijden tijdens de kerst. Laat jouw klanten, medewerkers en relaties weten of, wanneer én waar jij te bereiken bent tussen kerst en oud en nieuw. Personaliseer jouw out-of-office met een kerstgroet en de beste wensen voor 2017. Ook freelancers doen er goed aan om hun opdrachtgevers te informeren over hun beschikbaarheid. Doe hier ook je voordeel mee: het kan maar zo zijn dat een klant op Tweede Kerstdag voor een spoedklus op zoek is naar jouw vaardigheden!

Check #4: Zijn alle facturen van 2016 de deur uit?

Onthoud dat veel bedrijven gesloten zijn tussen kerst en oud en nieuw, en zo ook hun financiële afdelingen. Misschien wil je zelf ook vakantiedagen opnemen of heb je een vakantie gepland? Zorg er dan voor dat alle facturen van 2016 verstuurd zijn voor 31 december 2016. Zo heb je jouw administratie goed op orde.

Check #5: Heb je iedereen een prettige kerst gewenst?

Eerder tipten wij al dat je als ondernemer of freelancer Kerstmis goed kunt gebruiken als contactmoment met jouw klanten of opdrachtgevers. Ben je in de drukte rond de feestdagen toch vergeten een leuke attentie te geven? Stuur dan een last-minute zakelijke kerstkaart via Greetz of Hallmark, die je zelfs kunt versieren met jouw eigen huisstijl of logo. Ben je écht veel te laat voor de post? Verstuur dan een digitale kerstwens via een videoboodschap, die je eenvoudig rond kunt mailen. Via deze app kun je dit met jouw smartphone of tablet heel makkelijk een professionele uitstraling geven.

Rest mij niets anders dan jou een heerlijke kerst te wensen – en alvast een geweldig, gezond en gelukkig 2017! Ik zet mijn kerst-out-of-office nu alvast aan, want ik vier Kerstmis dit jaar op het strand van Sri Lanka. Merry Christmas!

Sofie Vermooten

Sofie Vermooten deed na haar studie Journalistek ruim vijf jaar ervaring op in de Nederlandse bladenwereld als redacteur en projectmanager. Sinds begin 2016 reist en werkt zij – onder de naam Something Somewhere – als digital nomad door heel Europa. Samen met haar vriend creëert ze al rondreizend (digitale) content voor o.a. magazines, websites, bedrijven en reclamebureaus, in Nederland en daarbuiten. Voor Pay2Day blogt Sofie over deze manier van flexibel werken, deelt ze haar ervaringen met locatie-onafhankelijk werken en geeft ze graag praktische tips aan (reizende) freelancers.


Lees onze blog

Hoe goed kun jij hosselen?


24 jan 2017

Ben je freelancer, seizoenwerker, interimmer, ondernemer of zzp’er? Verwijder die functietitel dan maar snel van LinkedIn. Hosselen is het flexwerken anno 2017.    


Geen werklust? Daar is een app voor


10 jan 2017

Ben jij na de feestelijke decembermaand ook weer vol goede moed aan de slag gegaan? Ik geef je geen ongelijk. Een beetje structuur na die drukke weken kan geen kwaad. Helaas hou ik het euforische gevoel van een nieuw jaar nooit lang vast. Het voelt toch al gauw weer als een gewone (grijze) doordeweekse dag. Ter vergelijking: op 2 januari sprong ik enthousiast uit bed en werd ik overspoeld door concentratie. Vanochtend stapte ik bijna drie kwartier later uit bed dan gepland en heb ik het afgelopen uur al zo’n vijf keer totaal onnodig mijn telefoon gepakt. Nu ben ik vast niet de enige (althans, dat hoop ik) die kampt met wisselingen in mijn werklust. Ik heb gewoon niet altijd even veel zin, energie of inspiratie.


Netwerken met een gouden randje


21 dec 2016

Of je nu zelfstandig ondernemer bent, freelancer of zakenman in loondienst: netwerken is cruciaal. Bij Pay2day doen we dat graag. Natuurlijk omdat het zakelijk interessant is, maar ook omdat we anderen kunnen helpen. Het basisidee van netwerken is elkaar verder helpen. Door ideeën, contacten of ervaringen te delen of door samen te sparren tijdens een borrel of brainstorm. Iets dat ik altijd graag doe. Want niet alleen houd ik er zelf interessante contacten aan over, ook kan ik met mijn ervaringen in de flexwerkbranche andere ondernemers, start-ups en bedrijven ondersteunen in hun groei. Daarnaast levert het netwerken dikwijls nieuwe klanten op. Een klassieke win-winsituatie dus, dat netwerken.


Klaar voor de feestdagen?


15 dec 2016

De kerststol is gekocht, evenals de kalkoen voor het familiediner. Maar ben je zakelijk ook helemaal klaar voor de kerst? Met deze last-minute checklist zorg je ervoor dat je optimaal van de kerstdagen kunt genieten. Check #1: Staat er online content klaar voor de kerstdagen? Of je nu als bedrijf of zzp’er online actief bent op Facebook, Twitter en Instagram of via een eigen website content verspreidt: tijdens de kerstdagen kun je niet offline gaan. Maar dat wil je wel natuurlijk, lekker de voetjes omhoog en tijd besteden aan familie en vrienden. Zorg er dus voor dat je aan Kerstmis gerelateerde online content inplant, zodat je ook tijdens de feestdagen jouw klanten of mogelijke nieuwe opdrachtgevers inspireert. Zo ontstaat er geen gat in jouw contentkalender.


Pas op voor de vervelingsziekte


8 dec 2016

Vorige week was het weer zo'n dag. Een dag waarvan je op voorhand weet dat alles nét anders loopt dan je gepland had. Zo’n dag waarop eigenlijk gewoon alles mislukt. Je kunt je niet concentreren, je verveelt je en alle virtuele updates van je vrienden heb je al drie keer voorbij zien komen. Die dagen hebben we allemaal weleens. Maar sommigen van ons ervaren dit elke dag. En dat is geen pretje. Eigenlijk heb je dan last van een omgekeerde burn-out. Je neemt niet te veel hooi op je vork, maar juist veel te weinig. Diagnose? Een bore-out. Nu hoor ik je denken ‘maar je af en toe vervelen is toch niet zo erg?’ Dat dacht ik ook. Maar iemand met die pittige vervelingsziekte ervaart dezelfde symptomen als iemand met een burn-out. Denk aan slapeloosheid, irritaties, lusteloosheid en een laag zelfbeeld.


De zakelijke jaarwisseling begint nu


24 nov 2016

Happy New Year! Deze gelukwens lijkt wat vroeg. Maar het einde van het jaar komt in zicht, sneller dan je denkt. Hoe sluit je als zzp’er het jaar goed af en start je vol goede moed en nieuwe ideeën 2017? Wij geven 6 tips. 1. Breng je financiële administratie op orde Heb je al je facturen van de door jou geleverde diensten of producten in 2016 verstuurd? Zijn alle inkomende facturen geboekt in 2016? Heb je al naar de afschrijvingen van bijvoorbeeld jouw werklaptop gekeken? De jaarafsluiting van je balansen en winst- en verliesrekeningen doe je met de hulp van een boekhouder, die ook alle voordeelregels zoals de ondernemersaftrek en andere fiscale voordelen kent.


Menu