Pas op voor de vervelingsziekte

8 december 2016

Vorige week was het weer zo’n dag. Een dag waarvan je op voorhand weet dat alles nét anders loopt dan je gepland had. Zo’n dag waarop eigenlijk gewoon alles mislukt. Je kunt je niet concentreren, je verveelt je en alle virtuele updates van je vrienden heb je al drie keer voorbij zien komen. Die dagen hebben we allemaal weleens. Maar sommigen van ons ervaren dit elke dag.

En dat is geen pretje. Eigenlijk heb je dan last van een omgekeerde burn-out. Je neemt niet te veel hooi op je vork, maar juist veel te weinig. Diagnose? Een bore-out. Nu hoor ik je denken ‘maar je af en toe vervelen is toch niet zo erg?’ Dat dacht ik ook. Maar iemand met die pittige vervelingsziekte ervaart dezelfde symptomen als iemand met een burn-out. Denk aan slapeloosheid, irritaties, lusteloosheid en een laag zelfbeeld.

Zo’n bore-out ligt al snel op de loer. Je werkplek voelt lekker vertrouwd. Je hebt leuke collega’s, dus de dagen kom je wel door. En als zzp’er heb je misschien een vaste klus waarmee je de maandelijkse lasten kunt betalen. Lekker veilig. Als dan blijkt dat je nauwelijks wordt uitgedaagd of het werk te simpel voor je is, kan het moeilijk zijn om de knoop door te hakken. Met als gevolg dat de symptomen alleen maar erger worden.

Oké, genoeg bangmakerij. We willen natuurlijk allemaal zonder zorgen het nieuwe jaar in. Dus, wat kun je doen om te voorkomen dat je verveeld raakt? Komt ie:

 • Bedenk welke werkzaamheden je niet leuk vindt en zoek uit of je daar eventueel mee kunt stoppen.
 • Schrijf jouw talenten op papier en ga na of je deze benut.
 • Denk na over de richting die je op wil groeien en zoek uit of dat kan op de plek waar je nu zit.
 • Ga in gesprek en bespreek of het mogelijk is om je functie aan te passen.
 • Ga op zoek naar een nieuwe baan (deze is rigoureus, maar heeft wel het meeste effect).

Natuurlijk willen we in 2017 ook niet gevloerd worden door een burn-out. Dus, je voelt ‘m al aankomen, dit kun je doen om te voorkomen dat je te veel hooi op je vork neemt:

 • Probeer een nacht van acht uur te maken. Oh, en mensen die beweren dat ze kunnen functioneren met maar een paar uurtjes slaap per nacht; dat kan niet.
 • Ga elke 90-160 minuten een minuut of tien iets anders doen.
 • Begin de ochtend rustig. Neem een kop koffie, lees een artikel en maak je dan pas klaar voor de dag.
 • Ga bewegen, maar zoek dan wel een activiteit die je echt leuk vindt om te doen.
 • Maak onderscheid tussen belangrijke en dringende werkzaamheden. Zo voorkom je dat je rondloopt met het idee dat alles vandaag af moet.
 • Ga één keer per dag op stand-by. Even geen technologie, dus check je mail niet en zet je telefoon op vliegtuigstand. Doe even iets compleet anders. Lees een boek, maak een wandeling, ga desnoods tekenen.
 • Maak eens in de zoveel tijd een rondje door je e-mailnieuwsbrieven en whatsappgroepen en bepaal wat je nog interessant genoeg vindt.

Hup, en dan nu gezond en energiek dat nieuwe jaar in. Aan mij heeft het in ieder geval niet gelegen. Ik zie je in 2017!

Sjoske Cornelissen

Een kleine vijf maanden na het behalen van haar diploma Journalistiek besloot Sjoske Cornelissen voor zichzelf te beginnen. Wie niet waagt, die niet wint, was de gedachte. Met een heleboel dromen en een iets minder concreet plan stapte ze - onder de naam Sjoske Media - de freelance wereld in. Nu, zo’n anderhalf jaar later, schrijft ze voor verschillende websites, bedrijven en magazines. Voor Pay2day B.V. blogt Sjoske over de perikelen en successen van een zzp’er en houdt ze je op de hoogte van nieuwe manieren van werken.


Lees onze blog

Hoe goed kun jij hosselen?


24 jan 2017

Ben je freelancer, seizoenwerker, interimmer, ondernemer of zzp’er? Verwijder die functietitel dan maar snel van LinkedIn. Hosselen is het flexwerken anno 2017.    


Geen werklust? Daar is een app voor


10 jan 2017

Ben jij na de feestelijke decembermaand ook weer vol goede moed aan de slag gegaan? Ik geef je geen ongelijk. Een beetje structuur na die drukke weken kan geen kwaad. Helaas hou ik het euforische gevoel van een nieuw jaar nooit lang vast. Het voelt toch al gauw weer als een gewone (grijze) doordeweekse dag. Ter vergelijking: op 2 januari sprong ik enthousiast uit bed en werd ik overspoeld door concentratie. Vanochtend stapte ik bijna drie kwartier later uit bed dan gepland en heb ik het afgelopen uur al zo’n vijf keer totaal onnodig mijn telefoon gepakt. Nu ben ik vast niet de enige (althans, dat hoop ik) die kampt met wisselingen in mijn werklust. Ik heb gewoon niet altijd even veel zin, energie of inspiratie.


Netwerken met een gouden randje


21 dec 2016

Of je nu zelfstandig ondernemer bent, freelancer of zakenman in loondienst: netwerken is cruciaal. Bij Pay2day doen we dat graag. Natuurlijk omdat het zakelijk interessant is, maar ook omdat we anderen kunnen helpen. Het basisidee van netwerken is elkaar verder helpen. Door ideeën, contacten of ervaringen te delen of door samen te sparren tijdens een borrel of brainstorm. Iets dat ik altijd graag doe. Want niet alleen houd ik er zelf interessante contacten aan over, ook kan ik met mijn ervaringen in de flexwerkbranche andere ondernemers, start-ups en bedrijven ondersteunen in hun groei. Daarnaast levert het netwerken dikwijls nieuwe klanten op. Een klassieke win-winsituatie dus, dat netwerken.


Klaar voor de feestdagen?


15 dec 2016

De kerststol is gekocht, evenals de kalkoen voor het familiediner. Maar ben je zakelijk ook helemaal klaar voor de kerst? Met deze last-minute checklist zorg je ervoor dat je optimaal van de kerstdagen kunt genieten. Check #1: Staat er online content klaar voor de kerstdagen? Of je nu als bedrijf of zzp’er online actief bent op Facebook, Twitter en Instagram of via een eigen website content verspreidt: tijdens de kerstdagen kun je niet offline gaan. Maar dat wil je wel natuurlijk, lekker de voetjes omhoog en tijd besteden aan familie en vrienden. Zorg er dus voor dat je aan Kerstmis gerelateerde online content inplant, zodat je ook tijdens de feestdagen jouw klanten of mogelijke nieuwe opdrachtgevers inspireert. Zo ontstaat er geen gat in jouw contentkalender.


Pas op voor de vervelingsziekte


8 dec 2016

Vorige week was het weer zo'n dag. Een dag waarvan je op voorhand weet dat alles nét anders loopt dan je gepland had. Zo’n dag waarop eigenlijk gewoon alles mislukt. Je kunt je niet concentreren, je verveelt je en alle virtuele updates van je vrienden heb je al drie keer voorbij zien komen. Die dagen hebben we allemaal weleens. Maar sommigen van ons ervaren dit elke dag. En dat is geen pretje. Eigenlijk heb je dan last van een omgekeerde burn-out. Je neemt niet te veel hooi op je vork, maar juist veel te weinig. Diagnose? Een bore-out. Nu hoor ik je denken ‘maar je af en toe vervelen is toch niet zo erg?’ Dat dacht ik ook. Maar iemand met die pittige vervelingsziekte ervaart dezelfde symptomen als iemand met een burn-out. Denk aan slapeloosheid, irritaties, lusteloosheid en een laag zelfbeeld.


De zakelijke jaarwisseling begint nu


24 nov 2016

Happy New Year! Deze gelukwens lijkt wat vroeg. Maar het einde van het jaar komt in zicht, sneller dan je denkt. Hoe sluit je als zzp’er het jaar goed af en start je vol goede moed en nieuwe ideeën 2017? Wij geven 6 tips. 1. Breng je financiële administratie op orde Heb je al je facturen van de door jou geleverde diensten of producten in 2016 verstuurd? Zijn alle inkomende facturen geboekt in 2016? Heb je al naar de afschrijvingen van bijvoorbeeld jouw werklaptop gekeken? De jaarafsluiting van je balansen en winst- en verliesrekeningen doe je met de hulp van een boekhouder, die ook alle voordeelregels zoals de ondernemersaftrek en andere fiscale voordelen kent.


Menu